Čas od času mně chytnou roupy a něco sesmolím...

Rubriky

Nejnovější

Můj komentář v volbám

30. 5. 2010 2:12
Rubrika: politika-volby | Štítky: tema:politika-volby

Předem se omlouvám, že k té spoustě nudných a fundovaných komentářů na tohle téma, které se na nás jistě brzy sesype, přidávám ještě svůj také nudný a přitom nijak zvlášť fundovaný… Ale nemůžu si pomoct a nenapsat to a nakonec nikoho nenutím se tím prokousávat :-)
Přiznám se, že mě letošní volební výsledky velmi překvapily, a to převážně příjemně – 118 poslaneckých křesel pro pravici čekal asi ještě v průběhu samotných voleb málokdo. Já tedy určitě ne. Přesto bych ale uvítal spíše případnou modro-fialovo-žlutou vládní koalici – jenže nic není dokonalé, a tak se bez celkem nevyzpytatelných Véčkařů neobejdeme. Co se dá dělat – mělo by to teoreticky jít snadno, vždyť třebaže je nezanedbatelná část voličů VV levicová, jejich politici táhnou rozhodně spíše doprava a to by domluvu s ODS a TOPkou mělo usnadnit. Koneckonců jde přece jen velmi zjednodušeně původně o stranu „pražských podnikatelů“, což zní samozřejmě velmi pravicově. Otázka je, zda nebudou nakonec přeci jen nějak zneužívat skutečnosti, že bez nich to nepůjde, a nebudou si tudíž „příliš vyskakovat“, jako to provedli svého času Zelení – požadováním podílu na vládě neúměrného svému zastoupení ve sněmovně. Z toho, že si ještě před začátkem samotného vyjednávání již kladou podmínky (byť, pravda, nijak brutální), se dá usuzovat, že si docela vyskakovat hodlají. I přesto bude vládní vyjednávání nicméně určitě daleko snazší, než se dalo čekat, a tak věřím, že k sestavení silné vlády nakonec dojde. A právě jenom silná vláda, která se nemusí každou chvíli třást o své svržení, má šanci provést tolik potřebné reformy zdravotnictví, důchodů a třeba i (i když to už je asi jen mé zbožné přání) školství a hlavně konečně snížit chronické zadlužování naší země. Tím pádem jsem celkem optimistický, co se týče toho, co se tu bude příští čtyři roky dít – i když je tedy pravda, že zrovna já osobně jsem optimistický tak nějak z principu a tak to asi není nic nečekaného :-)
K samotnému složení vlády – má milá strana TOP 09 má ve svých řadách osvědčené ministry financí a zahraničí. Bohužel, požadovat obě tato cenná ministerstva by bylo asi právě to vyskakování si, o kterém už jsem mluvil a které nám tudíž asi (právem?) neprojde. Předpokládám tudíž, že se asi budeme muset spokojit s funkcí ministra zahraničí pro pana Schwarzenberga, což je ale už tak dost velké plus pro naši zemi a věřím, že si Modří ve svých řadách najdou také někoho schopného na ty finance a my se budem moct ujmout něčeho jiného, třeba právě toho školství. Vzhledem k vysokému podílu studentů mezi našimi voliči by to bylo asi celkem fér. Tolik ode mě, zbytek „skromně“ ponechám na pánech Nečasovi, Schwarzenbergovi a Škárkovi ;-)
Poslední věc, ke které mám akutní potřebu se vyjádřit, je pak ona nepříjemnost, která se stala lidovcům. Na jednu stranu mě to moc mrzí, na druhou ale nijak nepřekvapuje. Lidová strana si podle mě jaksi neuvědomila, že přetahování se o voliče s pravicovými stranami jí nepomůže; řekl bych, že měla daleko víc cílit na slušné, intelektuální, LEVICOVÉ voliče, kteří kvůli své slušnosti a intelektu nechtěli volit ČSSD a kvůli své levicovosti ani ODS či TOPku. Podle mě tahle skupina nebyla zas tak malá, rozprchla se ale mezi SPOZ, Véčkaře, Zelené, socialisty na zapřenou a nevoliče. Pokud se v budoucnu KDU-ČSL zaměří na tyto voliče a nahradí svého dosavadního předsedu, který očividně prohrál sázku na pokus získat zpět pravičáky, má rozhodně velkou šanci se do parlamentu vrátit. Musí si ale uvědomit, že po odchodu pravicových vrcholných představitelů, členů i voličů nemá už místo na pravém středu a měla by se raději usadit na středu levém.
Nakonec bych chtěl upozornit na část průzkumu provedeného ve volebních místnostech a týkající se přechodů mezi stranami. (tady http://www.ct24.cz/domaci/91384-top-09-volili-hlavne-byvali-volici-ods-vv-pak-exvolici-ods-i-cssd/) Podle něj pouze 5% lidí, kteří tentokrát volili TOP 09, volili dříve lidovce; přepočteno jde o 0,835% všech voličů. KDU-ČSL ale od minulých voleb ztratila plných 2,83 % hlasů. Očividně tedy není propad lidovců způsoben ani zdaleka jen vznikem TOPky, jak si mnozí z nich namlouvají. Nechám na nich vyšetřit důvody, proč odešla ta zbylá dvě procenta nesouvisející s odštěpením Kalouskova křídla; je ale zřejmé, že se někde stala chyba, kterou není možné hodit na nás, a se kterou se budou muset během následujícího volebního období vypořádat. Věřím a pevně doufám, že to zvládnou a že tedy lidová strana neskončí v propadlišti dějin – ve sněmovně totiž svoje místo určitě mají a budou mi tam chybět.
A to už je opravdu všechno, obdivuji vás, kteří jste se dočetli až sem 8-)
Jenda Čanda

Zobrazeno 1130×

Komentáře

Václav Plíhal

Levý střed je to, co i mně příjde pro lidovce lepší pozice. Když si vzpomínám, jak jsem kdysi dávno nekriticky přijímal názor, že lidovci půjdou (tuším se Svobodou) doleva a že je to špatně, poněkud se stydím. Pravicová vláda korigovaná ve věcech sociálních mírně levicovými lidovci a opozice v podobě kultivované sociální demokracie zní jako ideál, třeba někdy příště dostižný.

Johny

Sociální učení církve není levice, to prosím pochopte! Proto lidovci nemůžou být nikdy levice. Levice si dala název podle lotra po levici, který odmítl Krista. <br />
Tím neříkám, že nemohou prosazovat ideu solidární společnosti tak, jak ji vidí katechismus.

Jenda Čanda

:-D Tak předpokládám, že to o tom lotru po levici nebylo myšleno vážně, ale pro pořádek - levice je levice proto, že si kdysi dávno v době Francouzské revoluce při zasedání Generálních stavů zastánci jistých názorů sedli shodou okolností doleva a zastánci jiných názorů doprava. To říkám prostě proto, abych ukázal, že na levici jako takového samozřejmě není nic špatného, je to prostě označení pro jistý druh politických názorů. A jelikož tyto názory momentálně nejsou hájeny v českém politickém spektru žádnou slušnou demokratickou nepopulistickou stranou, mohla by se jí stát právě KDU. Roli takové strany zastupující pravicové názory už zastává TOP 09 a pokus konkurovat jí lidovcům zcela zjevně nevyšel.<br />
(nebo přesněji naopak: TOP 09 vyšel pokus konkurovat lidovcům, ale ve výsledku je to totéž)

rtep

To je jedním z důvodů, proč KDU-ČSL neuspěla. Cílem stále hledat kde je tak asi největší skulinka. Je NUTNÉ jasně zastávat svůj proud. A ten je konzervativní, křesťansko-demokratický. Tedy pravý střed.

Zobrazit 4 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz